Meriturvallisuus

Talvimerenkulun tutkimus auttaa pienentämään riskejä
Meriturvallisuuden edistäminen on yksi Merikotkan keskeisimmistä tavoitteista. Tutkimuksemme keskittyy talvimerenkulun turvallisuuteen ja merenkulun riskienhallintaan. Tutkimuksesta vastaa professori Pentti Kujalan tutkimusryhmä Aalto-yliopistosta ja Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun logistiikan ja merenkulun tutkimusryhmä.
 

Talvinen meri on laivoille haasteellinen

Itämeren alueen luonto on herkkä ja helposti haavoittuva. Olosuhteet talvisilla merialueilla ovat vaativat.  Vaikeissa jääolosuhteissa laivojen matkateko voi olla mahdotonta ja ne voivat jäädä puristuksiin jäihin. Jäävallit ja suuret jäälautat voivat vahingoittaa laivaa. Kapeissa jääränneissä navigoitaessa alukset voivat myös törmätä toisiinsa. Siksi on tärkeää, että talvisin liikennöivät laivat on suunniteltu kestämään näiden olosuhteiden asettamat haasteet.

Tavoitteenamme on syventää tietoa talvimerenkulusta ja parantaa laivojen turvallisuutta talviolosuhteissa. Tutkimme jään ja laivan rakenteen vuorovaikutusta ja sitä, miten laivojen liikkeitä jääkentässä voidaan simuloida. Tietokonesimulaatioiden lisäksi teemme mittauksia jäissä kulkevissa aluksissa ja testaamme pienoismalleja Aalto-yliopiston jäämallikoealtaassa.

service-banner-icebreak

 

Riskianalyysit

Teemme myös vaativia turvallisuus- ja riskianalyysejä. Tarkastelemme niin teknologiaa kuin siihen liittyvää sosiologiaakin. Arvioimme, millaiset merenkulun tilanteet voivat johtaa onnettomuuksiin, miten alukset voivat vaurioitua onnettomuustilanteissa ja miten suuria vahinkoja näistä vaurioista voi aiheutua. Tutkimme myös, miten meriturvallisuutta voisi parhaiten hallita ja johtaa niin aluksissa kuin kokonaisvaltaisesti meriliikenteessä. Etsimme ratkaisuja siihen, millaiset innovatiiviset laivasuunnitteluratkaisut edistävät parhaiten turvallista merenkulkua.

Vahvasti osa yhteiskuntaa

Viestintä, vaikuttamistyö ja laaja-alainen yhteistyö erilaisten organisaatioiden kanssa on tärkeää meriturvallisuuden edistämisessä. Koulutamme meriturvallisuudesta vastaavia päätöksentekijöitä, viestimme aktiivisesti työstämme ja osallistumme alan tapahtumiin.

GDPR-asetuksen piilottamaa sisältöä
Hyväksyttyäsi evästeet sivuston ulkopuolinen sisältö (esim. Youtube-videot ja Google Maps -kartat) ladataan sivulle
Osiris Valdez Banda apulaisprofessori Aalto yliopisto
Mashrura Musharraf apulaisprofessori Aalto yliopisto